En äkta pepparkaksdeg är det inte så många som kan ståta med, men jag kan lite försynt meddela att jag är en av dem! Receptet är mig givet av Mary, min gammelmoster, på dennes dödsbädd. De andra släktingarna fick dela på hennes gamla sängkläder, virknålar, hårnät, mariekex samt sadelgördlar. Men jag fick den stora äran att bära vidare hennes utomordentliga recept på äkta pepparkaksdeg! Här delar jag med mig, nu när julen står utanför dörren med skägget instoppat i brevlådan:
Gammelmoster Marys Pepparkaksdeg
1 kg smör
2 dl socker
2 tsk bikarbonat
2 tsk vetemjöl
3 dl sirap
3 msk kanel
3 msk kryddnejlika
3 dl finmald vitpeppar
3 dl finmald svarpeppar
3 dl finmald rosépeppar
Blanda varsamt ihop alla ingredienser med en liten plastsked en söndagseftermiddag i december när månen står i ny och alla hästar vänder sig irrationellt i sina stallboxar - detta tyder på att det är den bästa tiden att sätta en pepparkaksdeg!
Låt stå över natten i naturligt urgröpad grotta. Fukten som finns i en naturligt urgröpad grotta har visat sig vara en stor del av hemligheten bakom detta recept!
Ställ klockan på 03:30 och hämta upp degen från grottan.
Knåda degen i 3 timmar, vid 06:30 bör degen vara som smidigast och smöret har hämtat upp styrkan i alla pepparsorterna.
Kavla ut degen så tunnt att du kan skönja ditt eget anlete trots att du håller den kavlade degen framför ditt ansikte samtidigt som du står framför en naturtrogen spegel.
Stansa ut julbockar och lägg på plåtar.
Grädda pepparkakorna i 5-7 minuter i 175 grader.
Kom ihåg att ha mycket glögg hemma när det vankas Gammelmoster Marys pepparkakor, de är beroendeframkallande och frammanar en oförståelig törst!
Gammelmoster Marys Pepparkaksdeg
1 kg smör
2 dl socker
2 tsk bikarbonat
2 tsk vetemjöl
3 dl sirap
3 msk kanel
3 msk kryddnejlika
3 dl finmald vitpeppar
3 dl finmald svarpeppar
3 dl finmald rosépeppar
Blanda varsamt ihop alla ingredienser med en liten plastsked en söndagseftermiddag i december när månen står i ny och alla hästar vänder sig irrationellt i sina stallboxar - detta tyder på att det är den bästa tiden att sätta en pepparkaksdeg!
Låt stå över natten i naturligt urgröpad grotta. Fukten som finns i en naturligt urgröpad grotta har visat sig vara en stor del av hemligheten bakom detta recept!
Ställ klockan på 03:30 och hämta upp degen från grottan.
Knåda degen i 3 timmar, vid 06:30 bör degen vara som smidigast och smöret har hämtat upp styrkan i alla pepparsorterna.
Kavla ut degen så tunnt att du kan skönja ditt eget anlete trots att du håller den kavlade degen framför ditt ansikte samtidigt som du står framför en naturtrogen spegel.
Stansa ut julbockar och lägg på plåtar.
Grädda pepparkakorna i 5-7 minuter i 175 grader.
Kom ihåg att ha mycket glögg hemma när det vankas Gammelmoster Marys pepparkakor, de är beroendeframkallande och frammanar en oförståelig törst!
7 kommentarer:
Jag tipsar några nosande typer om detta recept på störtamente!!!
jag vill ha en sån deg. nej, vänta jag vill VARA en sån deg.
Maria - Gör så, de små ludna sammetsläpparna borde känna på hur en redig pepparkaksdeg skall smaka!
Drottning M - En sån tur att du tänkte ett varv till! För jag har nämligen sytt en pepparkakskostym som jag skickar via telefax direkt hem till dig!
Drottning M - Men den naturligt urgröpta grottan har jag inte hunnit med att sy upp ännu! Funderar på om det kanske är bättre att göra den i trolldeg eller papier maché!?
Jag vill inte vara en sån deg men ha en...joda!
Stella - Men om du fick chansen, skulle du verkligen inte vilja vara just precis en sån deg då?
Ett par år senare undrar jag bara om deg är sant äta det är 2 tsk mjöl till 1 kg smör? Och totalt 6 dl peppar?!? Låter fullständigt orimligt... Ingredienserna i sig låter annars jättebra. Letar inspiration till årets deg.
Skicka en kommentar