Bråda tider mina vänner!
Jag håller som bäst på att polera mina antika kakformar då det stundar kaktider!
Kaktider
Kaktiden infaller varje höst den sista söndagen i oktober och varar fram till sista dagen på året. Det går ut på att man bakar kakor, bullar, pajer, tårtor, klenätter, munkar, pepparkakor, lussebullar, rulltårtor och andra bakelser och pastejer nästan till vansinnets gräns. Kaktiden gick vanligtvis under namnet Nu-ska-vi-bulla-upp-och-bli-tjocka-och-feta under medeltiden då det ansågs lämpligt att lägga på hullet inför vinterhalvåret i den kalla Norden. Kaktiden är alltså regionell till de nordliga delarna av jordklotet.
(Jan Öjvin Swahn: Berättelser kring bak och fram, 1973)
Jag håller som bäst på att polera mina antika kakformar då det stundar kaktider!
Kaktider
Kaktiden infaller varje höst den sista söndagen i oktober och varar fram till sista dagen på året. Det går ut på att man bakar kakor, bullar, pajer, tårtor, klenätter, munkar, pepparkakor, lussebullar, rulltårtor och andra bakelser och pastejer nästan till vansinnets gräns. Kaktiden gick vanligtvis under namnet Nu-ska-vi-bulla-upp-och-bli-tjocka-och-feta under medeltiden då det ansågs lämpligt att lägga på hullet inför vinterhalvåret i den kalla Norden. Kaktiden är alltså regionell till de nordliga delarna av jordklotet.
(Jan Öjvin Swahn: Berättelser kring bak och fram, 1973)
3 kommentarer:
Åh, han är oantastlig den där härrrlige Jan-Öjvin Swahn!!! Ingen kan, så som han, sätta byxan bak-om-fram!
Fikatanten, du är utmanad! Se detta för detaljer.
Hej Verbal Kint! Oj okej! Jag tar utmaningen!
Skicka en kommentar